joi, 26 aprilie 2012

Leul rănit e mâncat de hiene

În junglă nu există victime. Ele devin hrană pentru cei puternici la scurt timp de la naştere. Existenţa lor de facto (n.a. în acest statut) nu durează suficient de mult pentru a institui o regulă sau o definiţie a unei categorii sociale. Deci victima nu există. Ea este hrană, supravieţuire, perpetuare a speciei pentru actanţii importanţi din jungla numită generic societate. Victimele nu scriu niciodată ISTORIE (n.a. temă recurentă pe acest blog) decât dacă sunt gătite atipic, neobişnuit şi au un gust aparte.
Câte mâncăruri de pui mâncate de-a lungul vieţii vă amintiţi acum, când citiţi aceste rânduri? Ce vă amintiţi legat de ele? Eh, aşa sunt victimele... Exact ca puiul mâncat în 199... şi gătit admirabil de mama...
Dar nu asta face obiectul discuţiei noastre. Ci altceva.
Am urmărit uluit declaraţia dată ieri la Londra, de Rupert Murdoch, miliardarul care deşine News Corp. şi care a impus ritmul existenţial al presei internaţionale în ultima jumătate de veac. Tras la răspundere pentru interceptarea unor convorbiri personale ale soldaţilor trupelor britanice aflate în diferite teatre de operaţiuni şi de trafic de influenţă la nivel înalt (n.a. numele invocat în interogatoriu fiind cel al Doamnei de Fier, Margaret Thatcher) el a răspuns simplu "nu i-am cerut niciodată unui prim ministru nici un favor". Evident, discuţia era legată de închiderea săptămânalului "News of The World".
Pentru a fi sigur că trimite Leul în arena plină de hiene (n.a. celelalte trusturi media internaţionale, avide de succesul comercial al News Corp.) procurorul a repetat întrebarea, făcând referire directă la Margaret Thatcher. Murdoch (81 de ani) a răspuns "nimeni nu avea nevoie de vreun favor şi nu avea de ce să îl ceară". Simplu şi la obiect. Şi asta pentru că, în junglă, regulile sunt făcute de Regele-Leu. Doar el ştie să îşi păstorească înţelept hoarda către hrană, oaze de linişte, cu apă şi bunăstare. El o apără de primejdii, braconieri şi duşmani. Şi el este cel care sare în faţa inamicului pentru a apăra moştenirea care înseamnă viitor şi perpetuarea speciei.
De aceea este Rege.
Ce mă frapează este însă altceva. Cruzimea societăţii contemporane care încă mai organizează coride, după modelul antic. Cum poţi arunca în arenă Leul rănit, care îşi linge rănile şi a pierdut mult sânge apărându-şi turma să lupte încă o dată cu hienele însetate de răzbunare? (n.a. hienele sunt tot carnivore, deci tot din media internaţională) Nu spun că trebuie absolvit de vină, ci doar că trebuie judecat ca un Rege. Pentru că un cap încoronat al junglei în folclorul hienelor va fi considerat întotdeauna "Zmeu, Balaur sau Căpcăun", niciodată Rege.
Ori jungla fără un Rege care să o contamineze identitar cu statutul de Regat, nu poate extista...

O seară magică!

P.S. Păcat că ieri, Gruparea Anonymous (cel puţin aşa s-au revendicat) a atacat, spart şi anihilat unul dintre blogurile care promovau libertatea la exprimare şi imprimau o conduită comportamental-existenţială exemplară. Blogul despre care vorbesc este http://anton-nicolae.blogspot.com/ şi problema mea personală este cum o mişcare social-virtuală care promova libertatea de exprimare poate acţiona deliberat oprimând-o prin blocarea unui blog? Anti-ACTA? Are U sure?

Niciun comentariu: