marți, 15 februarie 2011

Scuzaţi-mă, dar istoria se scrie în altă parte

Am văzut săptămâna trecută un interviu fabulos (recunosc: sunt un fan al guvernatorului României) pe postul naţional de televiziune. Întrebat de HR Parapievici despre arhitectura sediului BNR din Bucureştiul vechi, Mugur Isărescu a profitat de ocazie să îl invoce pe fostul guvernator de până în 1910, Eugeniu Carada. Personalitate dificilă, un liberal pur-sânge, cu obârşii olteneşti, naţionalist şi extrem de influent, erudit şi totodată modest, Carada a fost unul din acei scriitori de istorie care s-a ferit toată viaţa de scena publică.
Discret şi extrem de puternic, a coordonat din umbră marile evenimente ale epocii în care a trăit. Anti-cuzist convins, a fost promotorul monarhiei româneşti şi cel care i-a înlesnit suirea pe tron lui Carol de Hohenzolern. Tot el a fost cel care a stat în spatele evenimentelor de la Ploieşti conduse de Candiano Popescu. El s-a ocupat de înarmarea armatei în timpul Războiului de Independenţă şi de construirea sediului BNR. Rebreanu spunea despre cel care a pus bazele economiei româneşti şi a consolidat poziţia axiologică a BNR în istoria naţională că a fost un scriitor preocupat profund de fond, nu de forma lucrurilor şi că cifrele au fost poezia bătrâneţii lui.
Revenind în zilele noastre: cele spuse mai sus îi aparţin lui Mugur Isărescu. În încheierea discursului său despre marele lui predecesor, Isărescu a dat un răspuns de o mare fineţe "ofertei" PDL de a deveni premier. Răspunsul metaforic a constat în încheierea poveştii despre Eugeniu Carada. În ciuda faptului că l-a susţinut să urce pe tron, l-a susţinut în timpul guvernării liberale brătiene, Carada nu l-a întâlnit niciodată pe Rege. Atunci când Carol venea neanunţat la sediul BNR, Carada ieşea printr-o cămăruţă secretă, în spatele clădirii. Când Regele îl invita, directorul BNR (nu a acceptat titulatura de guvernator) se scuza că e plecat din localitate. În 1910, la moartea lui Carada cortegiul funerar a făcut un ocol la Palatul Regal. Mărturiile vremii spun că, din spatele unei perdele, Regele l-a salutat...
Morală: istoria nu e scrisă niciodată la vedere, în circul superficial al "personajelor de o zi" de pe scena politică.

O zi magică!

PS: Prea stresaţi, sunteţi prea stresaţi....

Un comentariu:

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!