luni, 18 octombrie 2010

Condiţiile ideale de răsturnare populară a unui guvern

Încerc de vreo două-trei luni să înţeleg de ce protestele din România încep apoteotic-înflăcărat şi sfârşesc în lamentări anemice, incoerente şi non-comunicative, precum schelălăitul non-verbal al unei potăi lăsate în ploaie. Rsăpunsul era mai la îndemână decât mi-aş fi imaginat. Nu au fost (n.a. la modul cel mai impersonal cu putinţă) create condiţiile necesare protestului solidar şi unitar al populaţiei.
Nu sunt suficiente pauperitatea, umilinţa, abuzul de putere şi incoerenţa administrativă; nu ajunge disperarea, teama pentru ziua de mâine şi coşmarul ratelor. Era nevoie de altceva pentru ca românii să protesteze vehement şi să îşi impună punctul de vedere.
Sintetizăm condiţiile ideale ale unei manifestaţii populare care să aibă şi finalitate:
1. Este nevoie de un punct de vedere (un scop pentru care se adună lumea)
2. E nevoie de vreme frumoasă (dacă plouă vin puţini)
3. Trebuie organizat în week end (nimeni nu-şi permite să piardă o zi de muncă pe timp de criză)
4. Trebuie să dureze puţin (oamenii au alt program şi nu pot pierde vremea de pomană)
5. Trebuie oferite asigurări fiecărui individ în parte că vor şi prezente la manifestaţie "sute, poate mii de alte persoane" (în felul ăsta simte confortul că se va pierde în mulţime şi nu va răspunde individual în caz că nu ies treburile)
6. Trebuie sincronizate viziunile sindicaliste ale tuturor Jimmy Hoffa autohtoni (orice discuţii în contradictoriu între ei segmentează mulţimea)
7. Trebuie pregătite lozinci (cel mult 5) care să fie repetate obsesiv (în felul acesta se evită ca inspiraţia de moment a unui manifestant să ducă în derizoriu întreaga întâmplare)
8. Trebuie închise toate sursele de muzică (radio, casetofon, CD-player etc) pentru că manifestanţii au tendinţa de a dansa de jale în dulcele stil clasic românesc
9. Trebuie oferit din partea casei un păhărel de tărie pentru mai mult curaj
10. Trebuie detectat inamicul care trebuie răsturnat că... atunci când fugi după doi iepuri, unul se ascunde la Cotroceni, altul la Victoria şi nu prinzi niciunul...
Vă dorim manifestaţie plăcută!

O zi magică!

Niciun comentariu: