marți, 10 martie 2009

Puţină politichie... De ce e bună criza/sărăcirea

Îmi cer scuze pentru ruptura abruptă în calupul oniric al copilăriei, dar uneori copii de treizeci de ani văd lucrurile astea şi trebuie să le spună.
Televizoarele alb-negru de dinainte de `89 au fost înlocuite post-decembrist cu demagogizarea în masă. Organul de propagandă comunist, convertit în mijloc de comunicare media a devenit un instrument de transmitere a unui singur mesaj uniform şi atotacaparator: tranziţie. În tranziţie NU există modele de succes (nu există modele PUNCT), nu există bunăstare şi dacă ea există, atunci este rezultatul unei munci ticăloşite care a dus la sărăcirea masei amorfe. Societatea românească postdecembristă nu a fost niciodată o societate capitalistă, conştientă de faptul că luările de poziţie, protestele sau acţiunile solidare întru simţ civic pot duce la desfiinţarea legilor nedrepte, la îndreptarea stării de fapt. Eh aş! Nu românii s-au simţit mai mult ca niciodată săraci şi umili. Demni de a asculta şi se a se supune. De a cârcoti fără haz pe la colţuri, de a cârcoti la dresa celor care au curajul să vorbească în numele lor (presa) şi de a sabota orice atitudine care nu este conformă cu masa. De ce? Pentru că în ţara asta libertatea înseamnă a rosti numai ce trebuie rostit (la fel ca înainte de 89) şi de a-ţi schimba opinia în funcţie de cel mai puternic.
De aceea, permiteţi-mi, vă rog să felicit încă o dată onorabilul electorat care NU se lasă contaminat de opinia celorlalţi atunci când trebuie să voteze şi NU se lasă manipulat atunci când trebuie să ia decizii importante pentru el, pentru că:
1. Banii de la FMI ne vor băga într-o mare şi prietenoasă sărăcie (doar asta ne dorim)
2. Pentru că nimeni nu va lua NICIODATĂ atitudine (ce e aia?) împotriva deciziilor care sunt luate împotrivă
3. Pentru că nimeni nu mai speră în mai bine
4. Pentru că statutul de sclav ne convine de minune (a trimis raţiunea în vacanţă)
5. Pentru că modelele capitaliste de succes din România au fost trecute (deşi Justiţia a infirmat acest lucru) în zona sunt bogaţi pentru că au furat (să trăiască aici onestă şi neprihănită capra vecinului)
6. Pentru că românul acceptă senin să îl fure şi alţii
7. Pentru că niciodată nu face nimic
8. Pentru că votează de fiecare dată cuminte biciul care îl loveşte, dar cu care s-a obişnuit
9. Pentru că nu a uitat că la fiecare congres trebuie votat Preşedintele
10. Pentru că vrea democraţie, dar toţi să fim egali (financiar, vorbind, pentru că în alte circumstanţe intervine principiul de bază, sedimentat admirabil pe plan autohton, capra vecinului)
11. Pentru că în loc să se ajute singur să îi fie mai bine, aşteaptă de la alţii, uitând că nimeni nu are grijă de tine mai bine ca tine
12. Pentru că persistă în staza existenţială în care a intrat după mineriada din 90
13. Pentru că se recunoaşte furat dar îi e frică să strige hoţul
14. Pentru că nu are în continuare încredere în el
15. Pentru că încă mai crede în lozinci prezidenţiale şi se supune lor
16. Pentru că se complace în stadiul de victimă a sistemului, fără să realizeze că îl poate schimba
17. Pentru că devine patriot doar în momentul în care propria identitate este ameninţată structural de o alta
18. Pentru că ştie să pună mai bine ca oricine beţe în roate oricui se ridică peste media acceptată
19. Pentru că îi place minciuna instituţionalizată, dar prin cârcoteală se crede absolvit de orice răspundere pentru credinţa sa
20. Pentru că se teme şi îşi trăieşte toată viaţa în frică, fără să îşi imagineze că poate lua frâiele de la orice nivel şi le poate transforma în bici.

O zi magică!

P.S. Eu copilul de la Revoluţia, VREAU înapoi televizorul alb-negru, cu telejurnalul optimist şi fără crime, violuri sau accidente, VREAU ca tata să poată asculta în libertate Europa Liberă, VREAU desenele animate de atunci, vreau ca BANII să reprezinte iar ceva şi Jos Băsescu să nu atragă pumni dacă strig în Piaţa Romană. Iertaţi-mă, în mintea mea libertatea mea încetează acolo unde începe libertatea celuilalt... Nu ca în România!

Niciun comentariu: