luni, 14 iunie 2010

Contactul cu mitul - o naţiune fără rădăcini


Voiam iniţial să descarc energia negativă acumulată după ce am văzut reacţia unei instituţii de învăţământ bucureştene la adresa singurului om care a îndrăznit să facă grevă. Nu trăim în democraţie, dragilor, sinergiile comportamentale specifice anilor 80 sunt încă active. "Dacă suntem turnaţi? Facem grevă dar cu acordul ministerului. Protestăm dar cu grijă. (Şi)... El se luptă pentru binele nostru al tututror, dar e prea radical, poate că e mai bine să ne dezicem", acestea au fost sintagmele mentale ale unei clase sociale (profesorii) pe care încercam să o susţin. Nu o mai susţin. Le merge bine, se descircă şi cu o leafă redusă sub limita subzistenţei. Gestul profesorilor în raport cu singurul om care a înţeles că a face grevă înseamnă să te opui sistemului în stil manierist şi să renegi cu totul coordonatele structurale impuse de el. De aceea voi vorbi despre altceva.

Am fost împreună cu Doamna mea, la un eveniment unic. Mitul, legenda a venit în România, ţara cu oameni în a căror vene curge foarte mult sânge diluat cu apă (Cioran). Mitul s-a numit Bob Dylan. Între timp au fost Eric Clapton şi Elton John. Reacţia oamenilor prezenţi la spectacol nu a fost nicidecum una de contopire (firesc) cu mitul în toată splendoarea sa. Ci una cârcotaş-critică. "Nu au făcut spectacol, cum mă aşteptam.... Este un pederast chiar dacă îl cheamă Elton John... Mai mult a cântat la chitară decât a interacţionat cu publicul... Nu a ştiut să relaţioneze cu oamenii... E un bătrân depăşit care încearcă să facă bani din spectacole", astea au fost reacţiile.

Foarte tare! Românii au fost la cele trei concerte aşteptându-se să vadă Black Eyes Peas, Lady Gaga sau mai ştiu eu ce construct comercial (bulă semantică de săpun, lipsită de consistenţă estetică).

Mâine poimâine o să aud basme cu Brad Pitt sau Johnny Depp. De ce? Pentru că în naţia asta (cu multă apă n sânge) Făt Frumos nu este aşa de lucrat la sală ca starurile hollywoodiene.

Bravo România! Ţine-o tot aşa şi nu te mira de ziua de mâine... O meriţi!

O seară magică!

Niciun comentariu: