miercuri, 7 noiembrie 2007

Rromania - o tara de rromani?

Satul de viata banala de zi cu zi, de rutina impusa de societatea capitalista si binele disimulat de generoasele oferte de credit pentru vacante, occidentalul pleaca in Est. Vrea sa vada tara aia a lui Dracula. Stie vag ca in spatele legendei exista un sambure de adevar si vrea sa il descopere...
Si in plus de asta, isi poate face si dintii mai ieftin decit in tara lui, poate face o operatie estetica, asa de sezon, sau se poate delecta din plin de nurii voluptoaselor rromance. Nu de alta, dar stie ca tinerele sunt cele mai primitoare "locuri comune" din cultura traditionala romaneasca, atit de "deschisa" si primitoare cu strainii...
Incearca sa afle la un lautar din metrou secrete despre patria pe care urmeaza sa o viziteze. Il costa 20 de euro. Primeste citeva raspunsuri strategice, cum ar fi sa caute o calauza in Ferentari care sa il duca la curve si sa ii gaseasca un loc sa doarma. Gagiul asta din Rromania poate face rost de multe lucruri pentru onoratul occidental ajuns la portile Bizantului. Droguri, masini de fitza, tzoale sau parfumuri cu care sa le fure ochii "mizdelor" ce urmeaza sa sara ca mustele la rahat.
Dezorientat occidentalul incepe sa creada ca Rromania este un fel de Thailanda. O patrie a turismului sexual absolut. Isi alunga repede din minte gindul asta.
Inainte de a se imbarca in avion se uita pe o taraba si citeste ca un roman a violat si ucis o italianca in Roma. Era rrom... Adica locuitor al Rromaniei, nu?
Aterizeaza in Otopeni. Intr-adevar tara asta a lui Dracula era asa cum i-o descrisese vecinul de la metroul de la el de acasa. Primele chipuri ziceai ca-s de hispanici. Si cei care nu aduceau la ten cu masliniul fumuriu al Indiei, erau imbracati tipator si sprayati cu miliarde de izuri ce oripilau pana si mediul inconjurator, darmite niste nari fine de occidental.
Deci Rromania este locuita de rromani...

Se suie intr-un taxi care il arde la pret de-i sar scanteile. Soferul este rrom... Cunoaste Bucurestiul mai bine decit calauza promisa de lautarul occidentalizat. Stie si unde stau curvele, si cat costa gramul de marijuana si de unde poate procura o tzoala care sa agate singura gagicile de pe bulevard.
Asta e Rromania? Soferul il citeste din priviri si mai vine cu o oferta... "If iu uant a cildran ai chen rezolv iu for ... (deseneaza) 8.000 de euro". Occidentalul auzise astfel de grozavii. Stia ca rromii se ocupa cu facutul de copii si ca femeile lor sunt adevarate fabrici nascatoare, dar nu credea ca va trai clipa in care sa cumpere copii ... in taxi.
Asta e Rromania. Inainte de a se caza la un hotel in centrul Bucurestiului, omul se gindeste sa se plimbe putin in centrul istoric. Rromi primitori cu fete adolescente il intampina cu zambete aurite. O fata costa doar 10 euro si executa orice... Miroase putin a naftalina shi e roasa oleaca de mucegai pe la subrat, dar ce conteaza daca da placeri de neimaginat.
Puhoaie de rromani ies de pe strazile inguste ale Lipscaniului si de la Sfinta Vineri. Occidentalul intelese atunci...
Rromania nu este tara lui Dracula. Vlad Tepes nu a existat niciodata. Daca rromanii locuiesc in centrul istoric, daca trecutul tarii este pazit de ei, daca ei sunt pretutindeni, daca stramosii lor le-au rezervat locuri de cinste in mijlocul capitalei, este clar. Tara este Rromania... nu Romania, dupa cum se obisnuise el sa scrie. Dar ce s-o fi intamplat cu romanii... S-au mutat saracii la marginea orasului, in mlastinoasa Pipera, in periferia cea tenebroasa a capitalei si... la marginea patriei ce a fost cindva a lor.

Atunci ce cauta in UE?

Niciun comentariu: